Maksulliset valintaväylät eivät kuulu korkeakouluihin!

Torstaina 16. kesäkuuta Tampereen yliopistossa päätettiin maksullisten polkuopintojen käyttämisestä opiskelijavalinnassa englanninkielisessä tekniikan alan kandidaattiohjelmassa. Päätös on jatkumoa kehityskululle, jossa yliopistoissa käytetään yhä kasvavissa määrin todistus- tai valintakoevalinnoille vaihtoehtoisia maksullisia väyliä, kuten nykyisiä avoimen yliopiston opintoja. Vasemmisto-opiskelijat on erittäin pettynyt Tampereen yliopiston konsistorin päätökseen sekä huolestunut suomalaisen korkeakoulutuksen maksuttomuuden nakertumisesta.

“Yhteensä 4960 euroa maksavien polkuopintojen käyttö opiskelijavalinnassa Tampereella on härskiydessään vertaansa vailla. Siinä soditaan suoraan maksuttoman koulutuksen periaatteita vastaan”, toteaa Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Aku Houttu. “Kyseinen valintaväylä on hinnaltaan omaa luokkaansa, mutta ei pidä unohtaa myöskään avoimen yliopiston opintojen maksullisuutta, kun kyseisen väylän määrää tahdotaan kasvattaa”, Houttu jatkaa. 

Suomalaisten korkeakoulujen rahoitusvaje on merkittävä, mikä ajaa yliopistot pohtimaan vaihtoehtoisia rahoituslähteitä vastatakseen opetus- ja kulttuuriministeriön päähänpistoihin. Erityisesti eriarvoiseen asemaan tällä hetkellä joutuvat kansainväliset opiskelijat, joita varten uutta väylää Tampereella luodaan. Osa heistä joutuu maksamaan myös lukukausimaksuja. Jotta maksuton koulutus aidosti toteutuisi tulevaisuudessa, tulisi nyt määrätietoisesti alkaa kasvattaa yliopistojen perusrahoitusta. Lisäksi avoimen yliopiston opinnoista tulee tehdä maksuttomia.

“Valintaväylien maksullisuus johtaa eriarvoisiin lähtökohtiin eikä koulutukseen pääsy ole tällöin saavutettavaa kaikille”, toteaa Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Suvituuli Lundmark. “Suomessa on pitkään uskottu ja luotettu maksuttomaan koulutukseen, mutta periaatetta on alettu räikeästi murtamaan. Tämä kehityskulku tulee pysäyttää heti”, Lundmark linjaa.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii aidosti maksuttoman korkeakoulutuksen toteutumista alkaen koulutukseen hakeutumisesta. Maksuttomuutta tulee laajentaa, ei purkaa!

Lisätietoja:

Selmi Holopainen
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puheenjohtaja[at]vasemmisto-opiskelijat.fi
p. 045 805 2415

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *