Nyky-Suomen korkeakoulutus on suunniteltu jo valmiiksi etuoikeutetuille – mutta sen ei tarvitse olla niin

Kuluva toimintavuosi on tulossa päätökseen, ja on aika kääntää katseet tulevaan. Olemme Vasemmisto-opiskelijoissa ottaneet kantaa tänä vuonna ennen kaikkea liittyen mielenterveys- ja ilmastokriisiin, joista molemmat vaikuttavat suuresti opiskelijoiden jaksamiseen sekä tulevaisuudennäkymiin. Kriisien taustalla kytevät useat epäoikeudenmukaisuuteen liittyvät yhteiskunnalliset ongelmat, kuten luokkaan, sukupuoleen ja rotuun liittyvä sorto sekä vallitsevan talousjärjestelmämme ontuvuus. Ilman ongelmien juurisyihin puuttumista on turha odottaa ratkaisuja myöskään paisuvaan mielenterveyteen taikka ilmastoon liittyvään hätään.

Haluamme myös tulevana vuonna rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on aidosti yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua haluamalleen alalle. Todellisuudessa esimerkiksi perheen luokkatausta, mahdollinen neuroepätyypillisyyden kirjoon kuuluminen sekä yhteiskunnan rasistiset ja muuten syrjivät rakenteet kuitenkin vaikuttavat yhä nuoriin heidän suunnitellessaan tulevaisuuttaan. Tämän lisäksi monia nuoria ohjataan suoraan harhaan sukupuolensa tai ihonvärinsä perusteella koulujen opinto-ohjauksessa.

”Suomalainen luokkayhteiskunta vaikuttaa osaltaan opiskelijoiden koulumenestykseen sekä koulutukselliseen itseluottamukseen ja siten jatkokoulutusmahdollisuuksiin. Yhdenvertaisuus ei siis toteudu maamme koulutuspoluilla”, Vasemmisto-opiskelijoiden väistyvä puheenjohtaja Anna Lemström linjaa. “Suomessa tarvitaan lisää laadukasta ja sensitiivistä opinto-ohjausta sekä esteettömyysneuvontaa kaikilla opintoasteilla, jotta jokainen saa yksilöllistä tukea opintoihinsa”, tuleva puheenjohtaja Selmi Holopainen jatkaa.

Yksilöllisen tuen lisäksi tarvitaan muutosta myös ylemmän tason koulutusrakenteissa. Tiettyjen korkeakoulujen osakeyhtiö- ja säätiömuotoisuus lisää mielikuvaa opiskelijoista asiakkaina ja tutkinnoista valmiiksi rakennettuina kokonaisuuksina, joiden sisältöön tai suoritustahtiin ei voi itse opiskelijana vaikuttaa. Onkin ensisijaisen tärkeää palauttaa opiskelemisen itseisarvo sekä nähdä opiskelijat ja heidän tarpeensa koulutuksen keskiössä. Tälle ideaalille suomalainen koulutusjärjestelmä on myös alunperin rakennettu.

Kirjoitusta on työstetty yhteistyössä Vasemmisto-opiskelijoiden aktiivien kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *