Opiskelijoiden mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan konkreettisia toimia!

Tänään 22.4. vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Tänä vuonna kampanjan teemana on opiskelijoiden osallisuus ja oikeus apuun.

“Käsillä on massiivinen opiskelijoiden mielenterveyskriisi”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström toteaa. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL tiedotti maaliskuussa 2021, että jopa kolme neljästä opiskelijasta on kokenut hyvinvointinsa heikentyneen koronapandemian ja etäopiskelun aikana.

“Mielenterveyden ongelmiin liittyy yhä valtava stigma, jota vastaan on tehtävä väsymättä töitä”, Lemström linjaa. “Jokaisen tulee voida uskaltaa hakea apua mielenterveysongelmiin, ja mikä tärkeintä, jokaisen tarvitsevan on sitä myös saatava.”

Avun piiriin hakeutuminen on nykyisellään tehty vaikeaksi, sillä Kela-tuettuun kuntouttavaan psykoterapiaan vaaditaan kolmen kuukauden hoitojaksoa sekä uuteen kuntouttavaan psykoterapiajaksoon hakeutuessa asiakkaalta vaaditaan vuosien karenssia terapiajaksojen välillä. Lisäksi korkeakoulujen opintopsykologien vastaanotot ovat pahasti ruuhkautuneet, ja YTHS:llä vallitsee hankala lääkärivaje, vaikka muita resursseja onkin pyritty lisäämään. 

Vaadimme 18.3. julkaistussa yhteiskannanotossa yhdessä muiden poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kanssa muun muassa opintopsykologien mitoituksen säätämistä laissa, terapiatakuun toteuttamista sekä Kela-tuetun psykoterapian ehtojen höllentämistä. Lisäksi peräänkuulutimme opiskelijoiden taloudellisen tilanteen helpottamista esimerkiksi opintorahan korotuksen ja tukikuukausien määrän kasvattamisen muodossa.

“Mielenterveyskriisissä on kyse ilmiöstä, johon on olemassa konkreettisia ratkaisu- ja helpotuskeinoja, mikäli niihin halutaan vain tarttua”, hallituksen jäsen Suvituuli Lundmark toteaa. Vasemmisto-opiskelijat vaatiikin, että nyt käynnissä olevassa väliriihessä aidosti kiinnitetään huomiota opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen konkreettisin toimin. Tsemppipuheet eivät enää riitä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *