Kevään valintakokeet järjestettävä hakijoiden etu edellä!

KEVÄÄN VALINTAKOKEET JÄRJESTETTÄVÄ HAKIJOIDEN ETU EDELLÄ!

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi linjasi maanantaina 15.3., että yliopistojen kevään 2021 valintakokeet toteutetaan fyysisinä tilaisuuksina kampuksilla. Vasemmisto-opiskelijat esittää huolensa korkeakouluhakijoiden yhdenvertaisista mahdollisuuksista osallistua valintakokeisiin ja noudattaa annettuja suosituksia.

“Päätös on lyhytnäköinen niin riskiryhmiin kuuluvien kuin työssä käyvien hakijoiden näkökulmasta”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström linjaa. Rehtorineuvosto esimerkiksi suosittelee hakijoille kahden viikon mittaista omaehtoista karanteenia ennen valintakokeita. “Lähikontaktien välttäminen ei kuitenkaan ole mahdollista esimerkiksi niille hakijoille, jotka työskentelevät aloilla, joilla etätyöskentely ei ole vaihtoehto. Tämä asettaa etenkin palvelu- sekä sosiaali- ja terveysalan työntekijät eriarvoiseen asemaan muihin hakijoihin nähden”, Lemström jatkaa.

Valintakokeita on verrattu esimerkiksi ylioppilaskokeisiin, jotka järjestetään tänä keväänä lukioissa paikan päällä. Korkeakoulujen valintakokeet kuitenkin eroavat ylioppilaskokeista esimerkiksi siinä, että valintakokeet vaativat usein matkustamista maan sisällä. Linjaus kampuksilla järjestettävistä valintakokeista on siis ristiriidassa matkustamisen vähentämiseen tähtäävien linjausten kanssa. Valintakokeet tulisikin järjestää sekä hakijoiden että yleinen terveysturvallisuus huomioiden.

Vasemmisto-opiskelijat peräänkuuluttaa, että koronaepidemian aikana valintakokeiden järjestäminen pääasiassa etäyhteyksin olisi perusteltua. Mikäli kokeita järjestetään lähitilaisuuksina, korkeakoulujen tulee tarjota riskiryhmäläisille koetilaisuuksiin tarvittavat erityisjärjestelyt sekä varmistaa, että kampuksilla on tähän tarpeeksi resursseja ja tiloja. Myös karanteeniin ja eristykseen määrätyille tulee tarjota mahdollisuus osallistua kokeisiin joko etäyhteyksin tai toisena ajankohtana. “On kohtuutonta, että etäosallistumismahdollisuuden puuttumisen vuoksi monet jo pitkäänkin kokeisiin valmistautuneet saattavat jäädä vaille korkeakoulupaikkaa”, Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen Selmi Holopainen korostaa.

Lisätietoja

Anna Lemström,

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi,
045-6397273

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *