Kannanotto: Hyvät kokoomuslaiset, opiskelijat eivät elä missään tyhjiössä

15.5.2020
Vapaa julkaistavaksi heti

Suomen ylioppilaskuntien Kokoomuksen edustajistoryhmät, Kokoomusopiskelijat ja Kokoomusnuoret julkaisivat tänään 15.5.2020 yhteiskannanoton, jossa he vaativat Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) keskittyvän vain opiskelijoiden edunvalvontaan. Esimerkkeinä ei-opiskelijoita koskettavasta poliittisesta aktiivisuudesta kannanotossa mainittiin muun muassa verovälttelyn vastustaminen, perhevapaamallin uudistaminen ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien ajaminen. 

“Emme me opiskelijat elä missään omassa kuplassamme irrallaan muusta ympäröivästä yhteiskunnasta. Myös muut kuin koulutuspoliittiset päätökset vaikuttavat elämäämme. Samalla rajan vetäminen siihen, mikä on opiskelijoita koskettavaa politiikkaa ja mikä ei, on mahdotonta. Esimerkiksi verovälttelyn kitkemisellä valtio voi saada merkittäviä lisätuloja, joita on mahdollista ohjata muun muassa koulutukseen”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström sanoo.

Vasemmisto-opiskelijat kritisoi kokoomuslaisten kannanottoa kapeakatseisena. Opiskelijaliikkeellä on ollut Suomen historiassa merkittävä rooli yhteiskunnallisena keskustelunavaajana. On huolestuttavaa, jos liikkeen sisällä ei osata nähdä tätä roolia arvokkaana mahdollisuutena. Jos opiskelijaliikkeen kaltainen merkittävä yhteiskunnallinen toimija on jostain aiheesta hiljaa, on sekin kannanotto.

“On toki totta, että on mahdotonta löytää mitään mielipiteitä, jotka joka ikinen Suomen korkeakouluopiskelija yksimielisesti allekirjoittaisi. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että SYL:n ja SAMOK:in kannat muodostetaan demokraattisesti. Liittokokoukset käyttävät ylintä päätäntävaltaa ja niissä päätetään liittojen kannat. Kokoomuslaiset ovat tervetulleita jatkossakin keskustelemaan ja päättämään näistä linjoista liittokokoukseen”, Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Suvi Lundmark muistuttaa.

Lisätietoja:

Anna Lemström
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi
045-6397273

1 ajatus aiheesta “Kannanotto: Hyvät kokoomuslaiset, opiskelijat eivät elä missään tyhjiössä”

 1. Juho Laitila

  Näin kokoomuslaisena sanoisin, että syy miksi emme pidä siitä, että SYL tai ylioppilaskunnat ottavat kantaa muuhun kuin edunvalvontaan on yksinkertaisesti se, että jokaisella yliopisto-opiskelijalla on pakkojäsenyys ylioppilaskuntaansa.

  On väärin, että yksilön pitää, jos halajaa opiskella korkeakoulussa, kuulua järjestöön, joka saattaa ideologisesti ajaa täysin vastakkaisia asioita jäsenen mielipiteisiin verrattuna.

  Tällöin kyseisen yksilön yhdistymisvapautta rikotaan raa’asti ja samalla hänen ääntään ja rahojaan käytetään viestin toitottamiseen, jota vastaan hän itse puhuisi.

  Ylioppilaskuntien kannanotot tai SYL:n kannanotot eivät olisi millään muotoa ongelmallisia, jos pakkojäsenyyttä ei olisi. Mutta koska pakkojäsenyys on, pitää se huomioida myös kyseisten toimijoiden toiminnassa.

  Tämän seurauksena kokoomus ajaa sitä, että SYL ja SAMOK keskittyisivät opiskelijoiden edunvalvontaan. Ei sen takia, että se vastustaisi railakkaasti SYL:n tai SAMOK:in mielipiteitä (mikä voi joskus tosin olla täysin totta), vaan sen takia, että yksilön yhdistymisvapautta ja mielipiteen vapautta kunnioitettaisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *