Kannanotto: Lukukausimaksujen esittäminen on vastuutonta!

Vapaa julkaistavaksi heti

Vasemmisto-opiskelijat tuomitsee Vihriälän työryhmän esityksen lukukausimaksuista. Maksuton koulutus on suomalaisen hyvinvointivaltion perusrakenneosa, jota ei tule hävittää kriisin luoman poikkeustilan varjolla.

“Lukukausimaksujen esittäminen kriisin ratkaisukeinona on täysin vastuutonta ja lyhytkatseista. Koulutuksen maksullisuus on uhka sivistykselle, oikeudenmukaisuudelle ja koko Suomen tulevaisuudelle. Maksuttomalla koulutuksella on ollut keskeinen rooli suomalaisen yhteiskunnan yhdenvertaisessa kehityksessä“, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström toteaa.

Maltillisetkin lukukausimaksut olisivat merkittävä rasite opiskelijoiden taloudelle ja vaikuttaisivat erityisesti heikommista taloudellisista asemista tulevien mahdollisuuksiin opiskella. Jo nykyisellään opiskelijat joutuvat velkaantumaan opintojensa aikana, koska opiskelijoille tarjottavan sosiaaliturvan taso on riittämätön.

“Taloudellisissa kriiseissä yritetään usein ajaa läpi hyvinvointivaltiota romuttavia uudistuksia. Näin ei tällä kertaa saa tapahtua. Päinvastoin toimenpiteiden on oltava sellaisia, jotka varmistavat kaikkien pysymisen mukana. Oppivelvollisuuden pidentäminen ja parannukset sosiaaliturvaan olisivat tällaisia toimenpiteitä”, hallituksen jäsen Lauri Linna sanoo.

Lukukausimaksut ovat oikeiston yhä uudelleen esiin vetämä keino, jota vastaan opiskelijat ja sivistyksen puolustajat joutuvat kerta toisensa jälkeen taistelemaan. Vasemmisto-opiskelijat toivoo, että tällä kertaa tätä keskustelua ei tarvitsisi käydä enempää, vaan voisimme keskittyä yhdessä kriisin selättämiseen hyvinvointivaltiota tukevilla keinoilla.

Lisätietoja:

Anna Lemström
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja
puh. 045 639 7273
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *