Kannanotto: Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus korkeakouluihin!

Vasemmisto-opiskelijat vaatii että ensi vuosikymmenen aikana korkeakoulujen hallinto uudistetaan yleisen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvaksi. Vasemmisto-opiskelijat näkee, että selvitäkseen tulevaisuuden haasteista korkeakoulujen itsenäisyys vaatii tuekseen korkeakouluyhteisön täyttä demokraattista päätäntävaltaa. 

“Tieteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu vain, jos korkeakouluyhteisöt saavat käyttävät demokraattisesti korkeinta päätäntävaltaa korkeakouluissa. Muut järjestelyt ovat alttiita ulkopuolisille vaikutuksille eikä niiden mukaisesti valittu korkein johto toteuta yliopistoyhteisön demokraattista tahtoa”, puheenjohtaja Lauri Linna kertoo.

Vasemmisto-opiskelijoiden kannattama malli oli jo lähellä toteutumista vuoden 1970 yliopistojen hallintouudistuksessa, joka kaatui eduskunnassa vain opposition jarrutuspuheenvuorojen takia. Vaatimus ei siis ole uusi, vaikka viime vuosina korkeakoulujen hallinto on hajauttamisen sijaan mennyt keskitetympään suuntaan. Nyt tulee kuitenkin olla rohkeutta suunnan kääntämiseen.

“Meidän on varauduttava tulevaisuuteen, jossa muu yhteiskunta ei välttämättä suhtaudu myönteisesti vapaaseen ja kriittiseen tieteeseen. Yliopistoissa on jo pitkään ymmärretty, että tiedeyhteisö on itse paras näkemään miten yliopistojen toiminta ja resurssit tulisi järjestää. Nyt lainsäädännöstämme on saatava tämän mukainen. Se on niin yliopistojen tehokkuuden, itsehallinnon kuin tulevaisuudenkin kannalta paras mahdollinen ratkaisu”, varapuheenjohtaja Ira Vainikainen paaluttaa. “Me uskomme, että kuntalaiset voivat päättää kuntansa asioista. Nyt tämä sama luottamus olisi viimein ulotettava korkeakouluyhteisön jäseniin.”

Vasemmisto-opiskelijat toivottaa kaikille onnellista, demokraattista ja yhdenvertaista uutta vuosikymmentä!

Lisätietoja 31.12.2019 klo 23.59 asti:

Lauri Linna
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja 2019
puh. 0400 403 506
puheenjohtaja(at)vasemmisto-opiskelijat.fi

Lisätietoja 1.1.2020 alkaen:

Anna Lemström
Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja 2020
puh. 045 6397273
puheenjohtaja(at)vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *