Kannanotto: Hei eliitti, opiskelijat eivät ole teidän peilikuvanne!

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kannanotto opiskelijoiden mahdollisuudesta palautua ja viettää lomaa on saanut julkisessa keskustelussa vastaansa väärinymmärrystä, pilkkaa ja kauhistelua erityisesti yhteiskunnan valtaapitäviltä. Kannanotolle ja opiskelijoille irvaileva Annamari Sipilän kolumni on kerännyt lukuisia jakoja, joissa muun muassa Alexander Stubb, Suvi-Anne Siimes, Merja Ylä-Anttila ja Olli Luukkainen ovat pitäneet sitä laadukkaana keskustelunavauksena. Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi kuvasi kolumnia sanoin: “Hänen nerokkuutensa sivaltaa laiskanpulskeat syöttöporsaat pieniksi viipaleiksi.”

Keskustelussa opiskelijoiden jaksamisesta ja toimeentulosta kriitikot ovat unohtaneet opiskelijoiden monimuotoisuuden. Monet kritisoivat opiskelijoiden vaatimusta mahdollisuudesta palautumiseen sillä, että korkeakouluopiskelijat ovat tulevaisuuden hyväosaisia. “Tämä on kuitenkin kovin yksinkertaistettu kuva. Korkeakoulutus ei enää takaa työllistymistä samalla tavalla kuin aiemmin ja nyt opiskelemassa on ensimmäinen sukupolvi, joka jää vanhempiaan köyhemmäksi. Tulevaisuuden epävarmuuden vuoksi useat karttavat opintovelkaa ja sinnittelevät siten opintorahalla, joka on kaukana niin vähimmäistoimeentuloon riittävästä tasosta kuin syöttöporsaudestakin”, varapuheenjohtaja Ira Vainikainen avaa.

“Vaikka yhteiskunnan eliitti on suurilta osin korkeastikoulutettua, se ei tarkoita sitä että opiskelijat olisivat heidän peilikuvansa”, puheenjohtaja Lauri Linna toteaa. “Rautalangasta vääntäen on niin, että vaikka hyvinvoiva eliitti on korkeakoulutettuja tulee vain osasta opiskelijoita yhteiskunnan eliittiä. Ja mitä vähemmän me pidämme huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista ja toimeentulosta, sitä harvemmalla opiskelijalla, joka ei tule hyväosaisesta taustasta, on mahdollisuus päästä yhteiskunnan valta-asemiin saati elää hyvää ja laadukasta elämää.”

“Opiskelijoista merkittävä osa on esimerkiksi perheellisiä, jo työelämässä tai kuuluu vähemmistöön. Mielikuva opiskelijoista skumppaa juovina suoraan lukiosta tulleina terveinä tulevaisuuden hyvätuloisina on suurimman osan kohdalla täysin väärä. On surullista, kuinka tämä mielikuva hallitsee opiskelijoiden yhteiskunnallisesta asemasta käytävää keskustelua – ja jopa päätöksentekoa”, summaa varapuheenjohtaja Joel Lindqvist. Lisätietoa korkeakouluopiskelijoiden moninaisuudesta saa esimerkiksi AMK-opiskelijoiden arvot ja asenteet-tutkimuksesta tai yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimuksesta.


Opiskelijat ovat monimuotoinen ihmisryhmä, jonka palveluita ja toimeentuloa ei tulisi suunnitella kaikkein hyväosaisimpien ehdoilla, vaan siten, että ne tukevat yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta ja eriarvoisuuden purkamista. Näiden tavoitteiden kannalta SYL:n kannanotossaan esittämä perustulo on mitä erinomaisin ratkaisu, jota kohti kansanrintamahallitus ottaakin askeleita kokeilulla negatiivisesta tuloverosta. Lisäksi vaadimme riittävästi resursoituja tuki- ja mielenterveyspalveluita. Kansanrintamahallituksen toimet ovat näiden suhteen oikean suuntaisia, mutta erityisesti opiskelijoiden toimeentulon kannalta täysin riittämättömiä.

Lisätietoja:

Lauri Linna
puheenjohtaja
Vasemmisto-opiskelijat ry
puh. 0400 403 506

1 ajatus aiheesta “Kannanotto: Hei eliitti, opiskelijat eivät ole teidän peilikuvanne!”

  1. Linnalta hyvä kannanotto. Pieni korjaus siihen, että nykyiset korkeakouluopiskelijat olisivat ensimmäinen sukupolvi, joka ei yllä vanhempiensa tulotasoon. Todellisuudessa näin on ollut jo 80-luvun puolivälissä syntyneistä ikäluokista lähtien.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *