Yliopistoyhteisöllä tulee olla asema myös yliopiston hallituksessa

Vasemmisto-opiskelijat kyseenalaistaa Tampereen yliopiston konsistoriin tuodun pohjaesityksen, jossa uuden säätiöyliopiston hallituksen kokoonpanoa ollaan rajoittamassa vaatimuksella hallituslaisten riippumattomuudesta. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että Tampereen yliopiston henkilöstöä ei voisi ottaa huomioon yliopiston hallitusta valittaessa. Tämä rikkoo yleisesti Suomen yliopistojen käytäntöjä ja joidenkin tulkintojen mukaan myös yliopisto- sekä perustuslakia.

Perustuslain vastaiset aloitteet ovat muodostuneet viime aikoina yhteiskunnalliseksi trendiksi. Valitettavasti perustuslakivaliokunta ei tule käymään läpi huomista konsistorin kokouksen pohjaesitystä. Hyvin todennäköisesti hallinto-oikeuden eri asteet kuitenkin asiasta tulevat kuulemaan, mikäli nykyinen pohja voittaa konsistorin kokouksessa.

Riippumattomuutta perustellaan sillä, että yhteisöön kuuluvien on vaikea tehdä strategisesti rohkeita päätöksiä. Toisaalta yliopistoyhteisön sisältä tulevilla on erinomainen ymmärrys korkeakoulusta kokonaisuutena, ei ainoastaan viivan alle jäävänä tuloksena.

“Yliopistoyhteisön eksplisiittinen sulkeminen hallituksesta asettaa kyseenalaiseksi tulevan yliopiston autonomian, tutkimuksen vapauden sekä vahingoittaa vakavasti yliopistoyhteisön luottamusta hallituksen tekemiin päätöksiin”, uuden yliopiston konsistorin jäsen Ilona Taubert kommentoi.

Käsittelyyn tulevan pohjaesityksen ongelmana on, että tiede ei usein toimi kuten yritykset haluaisivat. Välittömästä taloudellisesta tuloksesta irroitetulla perustutkimuksella on suuri merkitys ja toisaalta jokainen väitöskirja ei voi tuottaa uutta innovaatiota. Laadukasta tutkimusta ei yksinkertaisesti aina voi mitata rahassa. Siksi olisi kaikkein huonoin vaihtoehto alistaa tieteentekijät tutkimaan ympäristössä jota ohjaavat ensisijaisesti markkinavoimat. Hallituksen kokoonpanoon suunniteltu riippumattomuusvaatimus on siksi lähinnä järjenvastainen.

“Tieteen tekemisellä on myös itsessään mittaamaton arvo, jota yliopistoyhteisön sisältä tulevat hallituksen jäsenet puolustaisivat. He esimerkiksi vastustaisivat oppialojen rahoittamista puhtaasti kvartaalituloksen pohjalta. Tämä olisi luonnollisest puhtaasti tulospohjaiseen päätöksentekoon pyrkivien tahojen kannalta hankalaa”, Vasopin puheenjohtaja Pekka Rantala summaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *