Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt: Opiskelijaterveydenhuollon suurleikkaus on estettävä!

Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt paheksuvat valtion budjettiesitykseen sisältyviä aikeita leikata rajusti Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön (YTHS) rahoitusta. Budjettipäätös poistaisi kokonaan YTHS:n vuokratuen, joka noin neljän miljoonan euron suuruisena vastaa kymmenystä YTHS:n kokonaisbudjetista. Myös Kelan YTHS:lle osoittama rahoitus on budjettiesityksen toteutuessa vaarassa leikkautua miljoonilla, koska Kelan osuus YTHS:n rahoituksesta on lailla rajoitettu 63 prosenttiin kokonaisrahoituksesta.

– Yhteensä jopa viidennekseen kokonaisrahoituksesta nousevalla leikkauksella iskettäisiin opiskelijaterveydenhuolto polvilleen. Jättileikkaus voittoa tavoittelemattoman säätiön rahoitukseen johtaisi nopeasti potkuihin ja heikompiin terveyspalveluihin, muistuttavat järjestöjen puheenjohtajat.

Nuorisojärjestöt vaativatkin YTHS-rahoituksen leikkaamisen perumista vedoten työurien pidentämiseen, opintojen nopeutumiseen ja hyvinvoinnin turvaamiseen. Leikkauksen vaikutus valtion budjetissa olisi olematon, mutta yli sadantuhannen nuoren terveydenhuolto kokisi raskaan iskun harkitsemattoman säästöpäätöksen myötä.

– Erityisesti mielenterveyspalvelut ovat vaarassa romuttua, jos leikkaus toteutetaan budjettiesityksen mukaisena. Esitys on kestämättömällä pohjalla: Vaadimme budjettineuvottelijoilta kauaskatseisuutta sekä johdonmukaisuutta päätöksentekoon. Jos toiveenamme on nopeuttaa opintoja ja pidentää työuria, on hyvinvointiin panostettava leikkausten sijaan, kiteyttävät nuorisojohtajat.

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL)
puheenjohtaja Jirka Hakala, p. 050 389 7260, jirka.hakala@keskustaopiskelijat.fi
Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta ry
puheenjohtaja Daniel Lahti, p. 044 7760 773, daniel.lahti@kokoomusopiskelijat.fi
Liberaalit Opiskelijat LSK ry
puheenjohtaja Christoffer Andersson, p. 045 355 4341, christoffer.andersson@liberal.fi
Perussuomalaiset Nuoret ry
puheenjohtaja Simon Elo, p. 0400 988 960, simon.elo@ps-nuoret.fi
Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret ry
puheenjohtaja Mikko Kiuttu, p. 041 434 4921, puheenjohtaja@kdnuoret.fi
Vasemmisto-opiskelijat ry
puheenjohtaja Tiina Parkkinen p. 040 167 9660, puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry
puheenjohtajat Maria Ohisalo, p. 040 703 4185 & Aaro Häkkinen, p 045 631 2036, puheenjohtajat@vino.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *