Kannanotto: Fjäderin puheet ristiriidassa akavalaisten etujen kanssa

Kannanotto 12.5.2012

Vasemmisto-opiskelijat ihmettelee Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin kritiikkiä Suomen ”liian anteliasta” sosiaaliturvaa kohtaan.

Fjäder näkee ongelmana terveet ihmiset, ”jotka lähtevät siitä, että yhteiskunta pitää heistä huolta”. Todellisuudessa Fjäderin hahmottelema ihmisjoukko on marginaalinen. Siksi lausunnon voikin tulkita kohdistuvan esimerkiksi pätkätyöläisiin ja freelancereihin, jotka epävarman tulotilanteensa vuoksi tarvitsevat sosiaaliturvaa elääkseen.

Monet työtilanteensa vuoksi sosiaaliturvan varassa elävät ovat akateemisesti koulutettuja – ja usein nuoria. Epävarmoissa työsuhteissa olevien ja työssäkäyvien köyhien määrä Suomessa kasvaa, eivätkä korkeasti koulutetutkaan ole turvassa työttömyydeltä. Fjäderin lausunto kohdistuu siis myös akavalaisiin ja on siksi työmarkkinakeskusjärjestön puheenjohtajan suusta ajattelematon ja elitistinen.

Fjäderin avaus Akavan yhteiskunnallisen keskusteluaseman parantamiseksi on epäonnistunut ja lisäksi tuskin edes linjassa Akavan jäsenliittojen kanssa. Lausunnollaan Fjäder osoittaa, ettei tunne suomalaisen työelämän ja sosiaaliturvajärjestelmän arkea.

Lisätiedot: puheenjohtaja Milla Jurva, 040 549 6038, puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *