Vasemmisto-opiskelijat: EK:n ja kokoomusopiskelijoiden lukukausimaksuhaikailut torpattava

Vasemmisto-opiskelijoista ei löydy ymmärrystä kokoomusopiskelijoiden ja Elinkeinoelämän keskusliiton haaveille korkeakoulujen lukukausimaksuista. Kokoomusopiskelijat antoi puheenjohtajansa suulla tukensa EK:n avaukselle korkeakoulutuksen maksullisuudesta. Kokoomusopiskelijoiden Akseli Hakala myönsi itsekin, ettei lukukausimaksuilla ratkaista korkeakoulujen rahoitusongelmia. Silti liitto pitää ovet avoinna lukukausimaksuille.

”Markkinaehtoisuudella ja asiakkuusajattelulla ei koulutuksen laatua paranneta. Koulutuksen pitäminen kulutushyödykkeenä osoittaa heikkoa ymmärrystä korkeakoulumaailmasta”, toteaa vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Milla Jurva.

Lukukausimaksuista koulutuksen laadun varmistajana ei ole mitään todisteita. Sen sijaan lukukausimaksut sulkevat korkeakoulujen ovet köyhimmiltä ja lisäävät koulutuksen periytyvyyttä entisestään. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa monien yliopistojen alun perin pienet maksut moninkertaistuivat parissakymmenessä vuodessa. ”Jos kokoomusopiskelijoiden ja EK:n tavoite on lisätä yhteiskunnallista eriarvoisuutta, lukukausimaksut ovat siihen varmasti käypä keino”, Jurva jatkaa.

Koulutuksen laatua voidaan parantaa vahvistamalla korkeakouludemokratiaa, kehittämällä palautejärjestelmiä sekä varmistamalla vahva opiskelijaedustus kaikilla korkeakoulujen hallintoasteilla.

Koko suomalainen yhteiskunta perustuu tasa-arvoisiin koulutusmahdollisuuksiin. Vasemmisto-opiskelijoissa ihmetellään EK:n jatkuvaa halua rapauttaa järjestelmää, jota myös EK:n johtajat saavat kiittää koulutuksestaan. ”EK on jo vuosia huudellut lukukausimaksujen perään samoilla argumenteilla. Henkilötyövuosia voisi ehkä käyttää tehokkaamminkin”, Jurva vihjaa.

Lisätiedot:
Milla Jurva
0405496038
puheenjohtaja@vasemmisto-opiskelijat.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *