Kannanotto: Opiskelijakuntien automaatiojäsenyys sisällytettävä amk-uudistukseen

Kannanotto
Vapaa julkaistavaksi

Vasemmisto-opiskelijat: Opiskelijakuntien automaatiojäsenyys sisällytettävä amk-uudistukseen

Vasemmisto-opiskelijat kannattaa käynnissä olevaa ammattikorkeakoulujen ylläpitojärjestelmän selkeyttämistä ja autonomian lisäämistä. Oikein toteutettuna uudistus vahvistaa korkeakouludemokratiaa ja parantaa ammattikorkeakoulujen mahdollisuutta reagoida työelämän alueellisiin tarpeisiin.

Parhaiten ammattikorkeakoulujen autonomiaa ja korkeakouludemokratiaa tuetaan vahvistamalla koulujen sisällä toimivia demokraattisia järjestelmiä. ”Julkisoikeudellisten opiskelijakuntien edustavuus ja toimintaedellytykset on turvattava automaatiojäsenyydellä. Näin mahdollistetaan myös kokeiluvaiheessa olevan amk-opiskelijoiden terveydenhuoltojärjestelmän rahoituksen kerääminen opiskelijakuntien kautta”, toteaa Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja, opiskelijakunta-aktiivi Henrik Nyholm.

Amk-uudistuksen ja samaan aikaan käynnissä olevan korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen muutosprosessit aiheuttavat epävarmuutta ammattikorkeakoulujen henkilökunnalle ja opiskelijoille. Vasemmisto-opiskelijat suhtautuu siksi varauksella epävarmuutta entisestään lisäävään rahoituksen tuloksellisuusosuuden merkittävään korottamiseen. Julkisoikeudellinen yhteisö olisi demokraattisen johtamisen kannalta parempi vaihtoehto kuin voittoa tavoittelematon osakeyhtiö.

Koulutuksen keskittyessä ja korkeakoulujen yksikkökokojen kasvaessa opiskelupaikkakuntien täytyy huolehtia riittävistä palveluista. Edullinen ja laadukas asuminen ja joukkoliikenne ovat Vasemmisto-opiskelijoiden mielestä hyvän korkeakoulukaupungin tunnusmerkkejä. Lisäksi korkeakouluille täytyy mahdollistaa eri malleilla toimivien ja alueellisia tarpeita palvelemaan profiloitujen toimipisteiden perustaminen.

Lisätiedot:
Henrik Nyholm
varapuheenjohtaja
Vasemmisto-opiskelijat ry
p. 040 775 3908

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *